Preloader
Play

Pusti video

Priroda

Republika Srpska je zemlja visokih planina, dolina, kristalno čistih rijeka i starih šuma. Ušuškana u srcu centralnih dinarskih planina, ova mala zemlja predstavlja prirodni raj. Ovo je netaknuti ugao svijeta koji će pokrenuti sva vaša čula i učiniti da se ponovo povežete sa prirodom. Pronađite svoj unutrašnji mir u tišini visokih planina, popijte vodu sa jednih od najčistijih izvora u Evropi i uživajte u svakom trenutku provedenom u nevjerovatnoj prirodi.

Nature

Nacionalni parkovi

Biti mala zemlja i imati tri nesumnjivo fascinantna nacionalna parka je ono na šta je Republika Srpska veoma ponosna.

Nacionalni park Sutjeska privlači turiste širom svijeta svojom jedinstvenošću i ljepotom. Sutjeska je proglašena nacionalnim parkom 1962. godine i značajna je, jer predstavlja dom Perućice, jedne od posljednjih sačuvanih prašuma u Evropi. Okružen je najvišim vrhom Maglić (2386 m), planinama Volujak i Zelengora, te nevjerovatnim glečerskim jezerima. Vodopad Skakavac u srcu Perućice obrušava se sa visine od preko 70 metara. VIše na: www.npsutjeska.info

Nacionalni park Kozara se naziva i "Zelena ljepotica", 1967. godine je proglašen nacionalnim parkom. Ako tražite mir i tišinu ovo je mjesto gdje ćete to i pronaći, istražujući najskrivenije tipove flore, faune, , kao i planinske izvore, gusta šumska područja i predivne krajolike. Kozara se smatra "ostrvskom planinom", jer njeni vrhovi ne prelaze preko 1000 m nadmorske visine. Više na: www.npkozara.com

Nacionalni park Drina posjeduje izuzetne prirodne vrijednosti, klisurasto-kanjonska dolina rijeke Drine I njenih pritoka stanište je za mnoge endemične I reliktne biljne i životinjske vrste.

Sutjeska Sutjeska
Sutjeska
Mountains Sutjeska
Zelengora

Planine

Moćne i jake, posebne i jedinstvene. Planine u Republici Srpskoj ostavljaju svakog posjetioca bez daha. Svojim veličanstvenim oblicima i strukturom, one nam pričaju svoju vlastitu priču, koju je stvorila majka priroda.

U sklopu Nacionalnog parka Sutjeska, planina Maglić predstavlja najviši vrh zemlje i pravi izazov za planinare. Sa svojim livadama, brdima i obrnocima Maglić jeste prava lokacija za istraživanje za sve ljubitelje prirode. Zelengora se smatra jednom od najljepših planina u zemlji zahvaljujući brojnim izvorima bistre, hladne vode, potocima, rijekama I jezerima.

Olimpijske staze su zahtjevne i izazovne čak i za najveće profesionalce, ali ovo je samo još dodatni razlog zašto treba da se prepustite čarima planine Jahorine Savršena za zimske sportove, Jahorina je jedan od najdragocjenih bisera zemlje. Ljeti, njeni zeleni vrhovi okupani sunčevim sjajem, stvaraju izuzetan pogled, a zimi potpuno prekrivena snijegom, Jahorina izaziva poseban osjećaj kod svakog posjetioca.

Planina Ozren se nalazi u sjevernom dijelu Srpske i savršena je lokacija za paraglajding. Uživajte u mirisima bukove, borove i hrastove šume s pogledom na beskrajna prostranstva, te u zvuku potoka, planinskih voda i izvora.

Planina Javor se nalazi u istočnom dijelu Republike Srpske i od davnina je poznata kao mjesto sa najvišom količinom ozona u Evropi. Ljubitelji prirode mogu da uživaju u mirisima stoljetnih bukvi, jela, javora i borova te ostalih endemičnih vrsta.

Mountain Javor is situated in the eastern part and since ancient times has been known as an spa it takes of the leading plac4es in Europe thanks to its ozone amount. Nature lovers will enjoy century old beeches, groves of fir, sycamore and pine, caves, lakes, as well as endemic species of Serbian.

Rijeke

Tara, "dragulj Evrope", je divlja tirkizno-plava rijeka koja se napaja masivnim vodama koje iz visokih planina u Durmitoru u susjednoj Crnoj Gori. Drevna erozija stvorila je kanjon dužine 82 km i zapanjujuću prirodu koja daje priliku za beskrajno istraživanje obala rijeke Tare.

Ona se ulijeva u rijeku Drinu, još jedno remek djelo prirode posebno po dubokom kanjonu I zelenom, bistrom i čistom vodenom toku. Vožnja kroz uske puteve koji prate njen tok ili splavarenje nepredvidivim tokom Drine je najbolji način da istražite sve što ova rijeka jeste.

Rijeka Una sa pritokama je pravi biser i simbol čiste pijaće vode, vodopada, riječnih ostrva i faune. Ime su joj dali drevnih Rimljani, koji su, kada su prvi put vidjeli njenu lepotu i čuli šum njenih vodopada, uzviknuli "Una!", Što znači "jedna" ili "jedina".

U južnom delu opštine Šipovo nalazi se rijeka Janj. Mala rijeka, ali šarmantna po svojoj prirodi, Janj je bogata pastrmkom, a smaragdno zelena voda čini ju zaštićenim prirodnim rezervatom Republike Srpske i domom Janjske prašume.

Takođe, na području Šipova, 8,5 km od grada, pojavljuju se tri izvora koja čine rijeku Plivu. Ovo je savršen prirodni fenomen pogodan za odmor i opuštanje, te poznat po činjenici da predstavlja jedan od najvećih izvora pitke vode u Evropi.

Tara Sutjeska
Tara
Alagovac Sutjeska
Alagovac

Jezera

Posebno šarmantna je planina Zelengora čija se posebnost ogleda u "gorskim očima" – glečerskim jezerima, smještenim na ovoj planinskoj ljepotici.

Prirodno okruženje jezera je netaknuta priroda i predivni pejzaži, koji formiraju vidikovce i omogućavaju nam da uživamo u pogledu na kristalno čistu vodu ovih jezera. Magična slika Orlovačkog jezera, krunisana veličanstvenim planinama i divljom prirodom, je sigurno prizor u kome ne možete uživati svaki dan.

Bilećko jezero na rijeci Trebišnjici kod Bileće predstavlja najveću vještačku akumulaciju vode na Balkanu. Na dnu jezera nalazi se napušteno selo koje je evakuisano tokom izgradnje hidroelektrane. Najveća dubina jezera je 104 m, a nalazi se na nadmorskoj visini od oko 400 m.

Jezero Alagovac je vještačko jezero u blizini Nevesinja i najveće jezero u Nevesinjskoj dolini. Pokriva površinu od 40 hektara i predstavlja pravi raj za ribare koji ovdje mogu pecati šarana, amura, smuđa, soma i druge riblje vrste.

Zvorničko jezero je prva vodena akumulacija na Drini pogodna za vožnju kajakom, kanuom, ribolov, plivanje i opuštanje. Bujica potoka i rijeka koje se ulivaju u ovo jezero formiraju velika i mala ostrva i poluostrva oko kojih se nalazi bogatstvo ribe i divljih pataka (mallards).

Jezero Perućac predstavlja jednu od najvažnijih akumulacija vode u regionu. Splavarenjem cijelom njegovom dužinom predstavlja posebno iskustvo turistima koji uživaju u pogledu na zapanjujuće pejzaže, divlje životinje, Pančićevu omoriku i druge endemične vrste.

Jezero Balkana, turističko-rekreativni centar, sa svoja dva ovalna jezera smješteno je u srcu planine Lisine i zanimljivo je za posjetioce tokom cijele godine. Ljeti je malo jezero pogodno za kupanje, dok je veliko jezero bogato raznim vrstama ribe.

Izletišta

Republika Srpska je mnogo više od očekivanog prvenstveno zbog velikog broja prirodnih ljepota koje vrijedi posjetiti.

Krupski slapovi ili Krupa na Vrbasu nalaze se 25 km južno od Banje Luke na mjestu gdje rijeka Vrbas napušta svoj kanjon i ulazi u Krupsko polje. To je malo mjesto savršeno za bijeg iz gradske buke ukrašeno vodopadima, mlinovima i izvorima vode. Ova lokacija je posebna i po manastiru iz 13. Vijeka i srednjovjekovnom gradu Greben koji predstavlja i istorijski važnu lokaciju.

Janjske otoke su još jedno zaista posebno mjesto na području Šipova, smješteno 4 kilometra nizvodno od izvora rijeke Janj, na 550 metara nadmorske visine. Višestruke kaskade i vodopadi koje formira rijeka Janj ostavljaju nezaboravan utisak za svakog posjetioca.

Zelenkovac je izletište koje se nalazi na oko 70 kilometara jugozapadno od Banje Luke. Na potoku je postojalo nekoliko vodenica a jedna od njih je proširena I preuređena u atelje, te dobila status ekološke zone.

Predivni Grad Sunca nadomak Trebinja, kompleks je koji na 79 000 m2 svojim sadržajem pruža „mjesto pod Suncem za sve ukuse i generacije“. Kompleks sadrži „Aqua park“ sa adrenalinskim i zabavnim sadržajim, „Dino park“ sa „Sunčanom igraonicom“ koja animira mališane tokom čitave godine, luksuzni hotel “Sl Panorama”, Wellness & Spa centar “Galija” i sportsko-rekreativnim centar “SL Olimp. Unutar kapija Grada Sunca 2019.godine otvoren je I “Bijeli Grad”, apartmansnko naselje, u okviru koga će se po završetku cjelokupnog projekta nalaziti 160 apartmana, nacionalni restoran, te kongresni centar ‘’Koloseum’’ sa 600 sjedećih mjesta.

Inspirisan mostom u Višegradu pisac Ivo Andrić je napisao roman “Na Drini ćuprija” za koji je 1961.godine dobio Nobelovu nagradu. Kao omaž našem nobelovcu, a po ideji režisera Emira Kusturice, u Višegradu je podignut Andrić grad- turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks.

Krupa na vrbasu Sutjeska
Krupa na Vrbasu
Banja Vrucica Sutjeska
Vrucica

Banje

Banje se smatraju poklonom prirode i prepoznatljive su još od davnih vremena, te predstavljaju jednu od najstarijih ljudskih praksi kada je u pitanju zdravlje. Mogućnost kombinovanja prirode i zdravlja na području današnje Republike Srpske primjetili su i drevni Rimljani i Vizantinci.

Termomineralna voda banje Laktaši poznata je po svojim ljekovitim svojstvima i pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje još od najstarijih vremena za šta postoje i materijalni dokazi. Uživajte u ovoj isceliteljskoj vodi, bilo u otvorenom ili zatvorenom bazenu sa različitim sadržajem. www.termelaktasi.com

Kompleks banja Slatina nalazi se 12 kilometara jugoistočno od Banje Luke i sastavni je dio Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr. Miroslav Zotović ". Svjež vazduh, divna šuma i raznovrsna fauna u kombinaciji sa ljekovitim izvorištima termomineralne vode sa najvećom temperaturom od 42 stepeni su savršena prilika za opuštanje vašeg tijela i uma. www.zotovicbl.com

Banja Kulaši nalazi se 14 kilometara od Prnjavora, u podnožju planine Ljubić. Ova banja je izgrađena u blizini termalnog izvora izuzetno ljekovite i jedinstvene, visoko alkalne, oligo-sulfidne hipotermalne vode. Banja Kulaši je samo jedan od šest termalnih izvora ove vrste mineralne vode na svijetu. Ova ljekovita voda pomaže u mnogim tretmanima od bubrega do bolesti kože. www.banjakulasi.com

Banja Vrućica se nalazi u blizini Teslića i predstavlja jedan od najmodernijih zdravstvenih, kongresnih, wellness i turističkih centara u regionu. Sa 4 hotela i ukupnim kapacitetom od 1000 kreveta, wellness centrom, kongresnim salama, teniskim, košarkaškim i fudbalskim terenima, uređenim parkovima, pješačkim i biciklističkim stazama, ovaj zdravstveno-turistički centar pruža brojne opcije za odmor, zdravlje, rekreaciju i slobodno vrijeme. Termomineralna voda Vrućice je poznata po liječenju kardiovaskularnih, reumatoloških i neuroloških teškoća. www.banja-vrucica.com

Pećine

Pećine su najlepši biser prirode i vjerovatno jedan od najmanje istraženih.

Pavlova pećina se nalazi samo 2 km od Patropavlovog manastira i specifična je zbog unutrašnjosti koja je ukrašena jedinstvenim stubovima i pećinskim nakitom. Unutar pećine je sakriveno malo magično jezero, a prema pričama ovu pećinu je posjetio Apostol Pavle koji je u njenim prostorijama krstio lokalno stanovništvo.

Pećina Rastuša predstavlja kompleks od 6 međusobno spojenih pećina koje čine najveću speleološku formaciju u Republici Srpskoj. Nalazi se u blizini Teslića, poznata je svojoj atraktivnosti i jedinstvenosti. Ovde su pronađeni ostaci kostiju medvjeda (Ursus Spelaeus), dalekog predaka braon medvjeda (Ursus arctos) koji je naseljavao ovaj kraj prije više od 16000 godina.

Pećina Orlovača se nalazi blizu Pala i predstavlja spomenik prirode jedinstven po pećinskom nakitu. Ovo je jedna od prvih istraženih pećina u zemlji i u njoj je testirano preko 2500 m kanala, a čak 566 m je pogodno za turističke posjete. Ova pećina je takođe bila dom pećinskog medveda čije su kosti pronađene ovdje. Takođe, u pećini su pronađeni I ostaci jedne od ugroženih grupa sisara u Evropi, slijepih miševa (Microchipoptera) I autohtone vrste insekta Charonites Zoppai Orlovaciensis.

Orlovaca Sutjeska
Orlovaca

Turistička organizacija
Republike Srpske

Map

Bana Milosavljevića 8
78000 Banja Luka
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina

Pratite nas na

Close