Preloader
Play

Pusti video

Kultura

Još od doba starih Rimljana ovo područje bilo je zanimljivo za osvajače i različite civilizacije koje su ostavile mnoge kulturno-istorijske spomenike i brojne tragove njihovih životnih stilova. Brojni arheološki nalazi, tvrđave i spomenici dokaz su raznolikosti civilizacija koje su živjele na ovom području, naročito otomanskim i austrougarskim, koje su ostavili najveći trag. Ipak, tradicija naroda Srpske zajedno s religijom opredjeljuje kulturu ove regije, jedinstvenu u svakom pogledu, jer smatramo da je najbrži put do razumijevanja mentaliteta lokalaca upoznavanje s njihovom kulturom, običajima I spomenicima.

Culture

Put kroz vrijeme

Ljepote Srpske leže u neobičnom miksu prošlih civilizacija, što je uticalo na njen današnji izgled I kulturološki okvir.

Svaka civilizacija koja je na neki način bila dio stvaranja istorije Srpske predstavlja jednu slagalicu u kreiranju njenog jednistvenog identiteta. Ako vas zanima istorija i nekadašnji način života, onda posjetite Dobojsku tvrđavu i saznajte kako su vitezovi i princeze ovdje živjeli prije.

Zatvorite oči i već se nalazite u srednjovjekovnom periodu, koji je obojen uticajem balkanske kulture koja uključuje i "stećke" posebne srednjovjekovne nadgrobne spomenike koji se nalaze širom Srpske. Istraži grad "Sokol" kod Šipova iz 1336. godine i osjetiti duh borbi čuvenog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Ako ste ljubitelj osmanske kulture, onda je "Višegradska ćuprija" najbolji izbor. Veliki turski vezir Mehmed Paša Sokolović, vraća se 1570. godine u svoj rodni grad u kome je sagradio čudesan most “Na Drini Ćupriju” kao poklon svoj otadžbini i istinsko remek-delo svih vremena.

Sutjeska Sutjeska
Sutjeska
Mountains Sutjeska
Sutjeska

Manastiri

Posjetite jedan od pravoslavnih manastira koji se nalaze u Republici Srpskoj, te se vratite u srednji vijek srpskog hrišćanstva.

Doživite smiraj i ljepotu manastira na sjeveru Srpske kao što su manastir Moštanica iz 16. vijeka u blizini planine Kozara, manastir Krupa na Vrbasu koji se nalazi 25 km od Banjaluke iz 13. vijeka, ili jedan od rijetkih "ženskih manastira" u cijeloj Srpskoj pod imenom manastir Gomionica koji datira iz 16. vijeka.

Područje oko Bijeljine poznato je po nekoliko manastira poput manastira Tavna koji je dobio naziv po maloj rijeci u okolini, dok je manastir Papraća podignut od strane srpskog kralja Dragutina i njegovih sinova. Hercegovački manastiri ističu se originalnom istorijom I arhitektonskim stilom, te predstavljaju jedne od najposjećenijih u čitavoj Srpskoj.  

Manastir Tvrdoš, manastir Duži ili Hercegovačka Gračanica su bili pod uticajem prošlih civilizacija koje su prošle kroz ovo područje, ali i klimatskih uslova koji su doveli do proizvodnje najkvalitetnijih vina u vinogradima oko ovih svetinja.

Etno sela

Ako ste fascinirani prošlim vremenima i želite da spoznate način življenja srpskih predaka, onda posjetite neka od etno sela širom Srpske.

Uživajte u jedinstvenom okruženju sa različitim sadržajima i osjetite duh tradicije, te život kakav je nekada ovdje bio. Posjetite „Etno selo Stanišići“, jedno od najpoznatijih etno sela u cijelom regionu koje se nalazi u blizini Bijeljine.

Osjetite duh prošlosti i jednostavno otkrijte skromnost srpskih predaka prolazeći konjskim putem, istražujući okuse tradicionalne kuhinje u restoranima ili vožnjom kroz prekrasan pejzaž Semberije. Više na: www.etno-selo.com

Etno selo Kotromanićevo nalazi se između Doboja i Dervente, a inspirisano je srednjovekovnim bosanskim kraljevima i njihovim životnim stilom. Specifično je po netaknutoj prirodi i drevnoj arhitekturi. Ako ste ljubitelji zanimljivih viteških igara, onda je ovo mesjeto baš po vašem ukusu, jer nudi prave viteške turnire uz tradicionalnu večeru i muziku. Više na: www.kotromanicevo.com

Doživite gostoprimstvo lokalnog stanovništva u etno selo Ljubačke doline. Ovaj izvanredni kompleks smješten u blizini Banjaluke, pored veličanstvene prirode, posjeduje i 30 autentičnih predmeta iz XIX vijeka i prekrasan pogled na kanjon reke Vrbas "Tijesno". Više na: etno-muzej.com

Tara Sutjeska
Sutjeska
Alagovac Sutjeska
Sutjeska

Religija

Doživite spoj različitosti i posjetite raznolike vjerske objekte u Srpskoj. Republika Srpska se nalazi na dodiru istoka i zapada, a dolaskom u Srpsku imate priliku da otkrijete sve mostove koje povezuju različite kulture i religije.

Upoznajte judaizam posjetom kuće mira "Bejt Šalom" u Doboju ili islam kroz remek-djelo orijentalne arhitekture na Balkanu, "Ferhat-pašina džamija" iz 1579. godine u Banjoj Luci.

Uživajte u srpskom pravoslavnom hrišćanstvu istražujući drvenu crkvu Svetog Petra i Pavla u Gornjim Palačkovcima, koja je jedinstvena po načinu izrade, te je u potpunosti sagrađena od hrastovog drveta, odnosno crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, gdje možete vidjeti jednu od najljepših i najstarijih ikona iz ranog 14. veka.

Put nastavite ka prelijepom manastiru Marija Zvijezda, trapističke opatije u Banjoj Luci, razgovarajte sa trapiškim monasima i upoznajte se s katoličkim hrišćanstvom iz prve ruke.

Trapisti pripadaju monaškom redu, koji je u Banjoj Luci je poznat po proizvodnji sira Trapist koji se sprema na osnovu tajnog recepta, te predstavlja brend poznat širom svijeta.

Srpsko naslijeđe

Upoznajte Srpsku kroz njeno kulturno-istorijsko nasljeđe zasnovano na jedinstvenoj srpskoj kulturi, koja je bazirana na specifičnoj tradiciji i običajima.

Osjetite gostoprimstvo lokalnih stanovnika kao gost na "Krsnoj slavi", običaju koje skoro svako pravoslavno domaćinstvo praktikuje, a odnosi se na dan kada porodica slavi svog sveca zaštitnika.

Tradicija "slave" se prenosi generacijama, od oca do sina, i ovo je dan kada se članovi porodice i prijatelji okupljaju da ga proslave uz muziku, ples i hranu. Uživajte u magičnoj jedinstvenoj atmosferi tokom Božića, počevši od posne Badnje večere do Božićnog jutra kada tradicija nalaže da se prvoj osobi koja ujutru uđe u kuću da pšenica i crveno vino, "Česnica" i "rakija" su neizostavni dio posebnog božićnog ručka.

Otkrijte poseban običaj "Babine", koji počinje odmah nakon rođenja djeteta i traje 40 dana, a žena se u tom periodu naziva "babinjara". Tradicija nalaže da dolaskom u „Babine“, odnosno u posjetu novorođenom djetetu i majci, gosti donesu pečenu piletinu, pitu, uštipke, jaja, meso, mladi sir, kajmak i kolače. Majka uzima malo od svakog jela, a ostatak ostaje gostima za gozbu kojom se obilježava rođenje djeteta.

Krupa na vrbasu
Sutjeska

Turistička organizacija
Republike Srpske

Map

Bana Milosavljevića 8
78000 Banja Luka
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina

Pratite nas na

Close