Preloader
Play

Pusti video

Gastro

Hiljadama godina unazad, dok je zemlja obilno proizvodila, a različiti narodi naseljavali ovo područje u srcu Evrope, raznoliki okusi i mirisi su se međusobno prožimali, a priroda I njeni plodovi postajali bogatiji uz pomoć novih sastojaka i načina pripreme. Stanovnici Republike Srpske su pravi hedonisti kada je riječ o hrani i uvijek će je nesebično dijeliti. Gastro karta Srpske je mnogo više od same hrane, to je jedinistven pristup istoj, ispunjen beskrajnim poštovanjem i ljubavlju.

Gastro

Sir

Mješavina kultura na ovom području donijela je jedinstvene načine pripreme različitih vrsta sira. Kao neizbježan obrok svakog domaćinstva, sir je dio gastro identiteta Srpske.

Polazeći od sjevera i svjetski poznatog brenda Trapist s jedinstvenim i tajnim receptom samostana Marija Zvijezda kod Banje Luke, te Base, mekom vrstom sira iz okoline Petrovca, sve do poznatog Kajmaka, krem sira koji je najbolji na tradicionalnim tržnicama i sira Torotana, za sve ljubitelje sira oporog mirisa.

Srpska ima svoju "mozzarelu" poznatiju kao Škripavac, zbog zvuka „škripanja“ u ustima kad se sir jede.

Ako želite osjetiti duh Mediterana, tada je sir u maslinovom ulju iz Trebinja i Ljubinja odličan izbor. Hercegovačko sunce i strpljenje lokalaca čine ovaj gastronomski kutak izvanrednim.

Kajmak
Kajmak
Pogaca
Pogaca

Hljeb

Najvažniji dio gastro identiteta kuhinje Srpske jeste hljeb. Raznolikost civilizacija pomiješanih s različitim klimatskim prilikama dovelo je do različitih vrsta hljeba I mnoštva recepata.

Domaći hljeb ili Pogača su prioritet kada se radi o bilo kojoj vrsti slavlja, a jednostavnost pripreme čini ovaj hljeb još autentičnijim.

Uštipci sa sirom ili kajmakom nezaobilazan su dio trpeze u svim dijelovima Srpske.

Krajiška maslenica je tipičan obrok blagih ravnica, a čini je samo nekoliko slojeva tijesta upotpunjenih aromom maslaca ili masti.

Ako ste ljubitelj kukuruznog brašna onda je Kukuruza ili Proja najbolji izbor. Uživajte u njenoj zlatnoj boji i hrskavoj kori.

Sočna Lepinja s jedinstvenim ćevapima će pomoći da osjetite istinski okus Balkana.

Hercegovački hljeb koji je pečen na kamenu ili ispod "sača" i napravljen od samo nekoliko sastojaka još je jedan dokaz da je „manje- više“.

Pite

Jedna od prvih pomisli na gastro identitet Srpske je definitivno pita. Pod uticajem bogate istorije našeg naroda i autentičnih događaja, ljudi Republike Srpske posebno su ponosni na raznovrsne pite s neobičnim imenima, ali odličnog okusa, poput Gužvare nazvane po svojoj specifičnoj teksturi ili Kljukuša – izvrsna kombinacija domaćeg krompira, tikvica i luka s tijestom.

Ako ste već zaljubljeni u kajmak, tada ćete obožavati Cicvaru, jedno od najstarijih jela, koju čine samo 4 sastojka. Za ljubitelje kukuruznog brašna preporučujemo Projaru koju čini oprobana kombinacija špinata i kiselog mlijeka, ili Presnac koji je poseban po brojnim savremenim verzijama, ali s tradicionalnim osnovom: kukuruzno brašno, jaja, voda i maslac.

Doživite planinu Kozaru u sjevernoj Republici Srpskoj degustacijom Kozaračke kvrguše.

Pita
Pita
Popara
Popara

Doručak

Stanovnici Srpske imaju mudru izjavu "Veliki doručak za veliki dan".

Naša kuhinja je specifična po snažnim i "kaloričnim" obrocima za početak dana.

Stoga je Popara, kombinacija zdrobljenog hljeba, ključale vode i kajmaka pravi predstavnik tradicionalnog srpskog doručka, takođe poznatog kao "pastirski doručak".

Pura ili Kačamak omiljeni su u cijeloj Srpskoj, nakon što je napravljena, mora se izmiješati drvenom kuvačom zvanom Purača. Ako vam mljevena pšenica i kuhano meso zvuče primamljivo onda su Keške odličan izbor za vaš doručak u Srpskoj.

Osjetite duh prošlih vremena degustacijom Lukmire, jela koje čine domaće brašno pripremljeno s proljetnim lukom, sirom i pomiješano s hljebom, ili uživajte u Omaču, posebnoj vrsti široke tjestenine kuhane s pavlakom ili mlijekom.

Specijaliteti

Ilirski, rimski i otomanski specijaliteti uslovili su raznovrsnu gastronomsku ponudu Srpske, koja može zadovoljiti i najistančanije ukuse.

Mesni i riblji specijaliteti upotpunjeni rakijom ili domaćim vinom predstavljaju “blago”. Upoznajte gostoljubivost domaćina jedući Sač ili Peku, poseban način pripremanja mesa, ribe ili povrća u jedinstvenom metalnoj posudi prekrivenoj žarom i pepelom.

Ćevapi su nezaobilazni dio svakog turističkog odmora u Srpskoj, uživajte u posebnoj recepturi mljevenog mesa i začina, ali ne zaboravite ih jesti s domaćim kajmakom i lukom.

Upoznajte oštrinu zima u Srpskoj jedući Čvarke, hrskavim komadiće od svinjske masnoće prekrivenih biberom, soli i bijelim lukom.

Posjetite Motajicu i probajte preukusnu divljač pripremljenu po staroj recepturi ili proživite dan kao pastir jedući Čobansku šniclu, svinjski odrezak prekriven tajnom mješavinom začinskog bilja.

Povežite se s hercegovačkim životnim stilom i uživajte u neodoljivom pršutu ili sušenoj janjetini s kupusom i drugim povrćem poznatijoj kao Kaštradina.

Tors
Cevapi
Tufahija
Tufahija

Deserti

Zaokružite vašu gasto pustolovinu jedinstvenim i preukusnim poslasticama srpske kuhinje pripremljenih od sočnog voća uz veliki uticaj otomanske kulture.

Upoznajte se s drevnom Perzijom u Srpskoj jedući Tufahije, jabuke napunjene orasima I šećerom ili s periodom sultana na ovom području kroz Baklavu, hrskavo, zasitno i zlatno tijesto napunjeno sjeckanim orasima ili Tulumbu, prženo tijesto natopljeno u šećernom sirupu.

Ako volite izazove, pokušajte otkriti tajnu mješavinu bilja u Apuri, desertu od suvih šljiva, krušaka i jabuka.

Uživajte u provjerenom recepti tradicionalne srpske pite od jabuka i zaljubite se još jednom u neodoljivu kombinaciju domaćih jabuka i cimeta.

Pića

Dovršite svoju gastro pustolovinu jednom ili više čašica nacionalnih pića Srpske i osjetite nove dimenzije autentične i jedinstvene kuhinje Srpske.

Naša tradicionalna pića su više od pića. Neizbježna Rakija nastala destilacijom fermentiranog voća u destilacijskom kotlu, nije samo piće, ona je fenomen koji slavi život, upotpunjuje srećne događaje u životima lokalnog stanovništva, ali i predstavlja najčešći način da se gostima ukaže dobrodošlica.

Rakija se može napraviti od mnogih vrsta voća, ali najpopularniji su šljiva, kruška, grožđe i jabuka. Zahvaljujući klimi, južni dio Republike Srpske omogućava uzgoj plemenitnih sorti vinove loze i proizvodnju vrhunskih vina. Posjetite Trebinje i osjetite mediteranski duh kroz domaće vino Hercegovački Vranac, vino rubinasto crvene boje koje se sljubljuje s janjećim ili telećim mesom pečenim ispod sača.

Za ljubitelje bijelih vina Žilavka je najbolji izbor. Ova žućkasto-zelenkasta boja izvrstan je spoj sa svim vrstama morske i slatkovodne ribe. Nisu samo južni dijelovi poznati po vinu.

Danas, sjeverni dijelovi Srpske zahvaljujući ugodnoj klimi i kultivisanim brdima, dio su vinarske mape Balkana te čine dio jedinstvenog brend identiteta Srpske kroz lokalne verzije Chardonnaya, Pinot Blanca ili Cabernet Sauvignona.

Tors
Rakija

Turistička organizacija
Republike Srpske

Map

Bana Milosavljevića 8
78000 Banja Luka
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina

Pratite nas na

Close