Preloader
Play

Pusti video

Avantura

Prepustite se toku rijeka i brzaka, najvišim vrhovima i različitim stazama. Planinarenje, brdski biciklizam, vožnja kanua, rafting, skijanje, paraglajding u najlepšim prirodnim lokacijama ubrzaće rad vašeg srca, a vaše tijelo će se osjetiti potpuno slobodno. Majka Priroda je oblikovala ovo područje za savršeno avanturističko putovanje, a na vama je da uzmete najviše od prirode, te svom umu i tijelu priuštite najuzbudljiviji osećaj. Vaša nova avanturistička priča počinje upravo sada i ovdje.

Adventure

Planinarenje

Doživite najljepšu zelenu oazu i prepustite se mirisu šume planinareći u NP Kozara gdje se nalazi oko 300 km označenih planinarskih i biciklističkih staza. Zbog dobre putne infrastrukture, strukture zemljišta i atraktivnog terena, na Kozaru se možete popeti iz svih pravaca koji će vas provesti pored najljepših pejzaža i prizora.

Za one koji su iskusniji i žele veći planinarski izazov preporučujemo planinarske staze Zelengore, Volujka i Maglića, planina koje se nalaze u okviru NP Sutjeska. Osjetite istinsku prirodu i ljepotu zelengorskih jezera, istražite staze najvišeg vrha planine Maglić i doživite magiju najstarije očuvane prašume Perućice.

Odlučite se za planinarske staze u okolini Banje Luke i otkrijte puteve istorije. Mlinovi I vodopadi Krupe na Vrbasu će vas ostaviti bez daha, kao i druga mala sela i mjesta, manastiri i srednjovjekovna utvrđenja na koja ćete naići planinareći ovim rutama.

Olimpijska planina Jahorina nije samo poznata po skijanju, već i po planinarskim i pješačkim stazama različitih dužina i težina. Plava staza ima kružni oblik i poznata je po brojnim izvorištima vode, dok je zelena staza dobila ime prema listopadnim i četinarskim šumama kroz koje prolazi.

Ljubiteljima planinarenja preporučujemo Šipovo i njegovu okolinu. Ovdje možete testirati svoje vještine i izdržljivosti, te uživati u takozvanom „raju od hiljadu izvora“. Raznobojna i raznolika flora i fauna u kombinaciji sa čistom izvorskom vodom predstavlja jedinstveno iskustvo za svakog planinara.

Sutjeska Sutjeska
Sutjeska
Mountains Sutjeska
Trebinje

Brdski biciklizam

Doživite sve boje avanture uz uzbudljive biciklističke staze širom Srpske, a svom tijelu I umu priuštite pravu adrenalinsku dozu.

U sjevernom dijelu Srpske, ističu se Banja Luka i Kozara kao savršene lokacije koje biciklistima nude veliki broj uzbudljivih staza. Vrbas Adventure resort u blizini Banje Luke vam pruža pravi biciklistički izazov sa tri različite rute ukupne dužine 102 km. Odlučite se za ove staze i otkrijte pravi prirodni raj, te se upoznajte sa kulturnom baštinom kroz drvene crkve, manastire i tvrđave.

Za ljubitelje brdskog biciklizma se preporučuju staze na planini Kozara koje su karakteristične po raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta biljaka, zatim po bogatim šumskim kompleksima, obroncima, vidikovcima i potocima koji će vašu vožnju učiniti još atraktivnijom. Manja staza iznosi 34 km, a druga malo zahtjevnija je duga 64 km.

Takođe, posebno iskustvo su svakako biciklističke staze na području grada Trebinja koje se nalazi u najjužnijem dijelu Srpske. Sunce, masivne stijene i prekrasan pejzaž čine ovu pustolovinu sasvim neobičnom. Odlučite se na biciklističku stazu oko grada Trebinja kroz stare Austrougarske puteve i posjetite stare gradove Strač, Golo brdo i Petrinu.

U poslednje vrijeme veoma popularna destinacija za brdski biciklizam je Pecka koja se nalazi u blizini Mrkonjić Grada. Ističe se po dobro obilježenim stazama od preko 200 km, scenskim rutama od jednostavne do srednje težine i velikom broju atrakcija koje se nalaze u blizini.

Paraglajding

Doživite avanturu na nebu iznad Srpske i doživite ljepotu ove neistražene lokacije iz druge perspektive. Veliki broj lokacija širom Srpske vam nudi jednu „lebdeću avanturu“ i omogućava vam da osjetite pravu dozu adrenalina.

Jugozapadni dio grada Banje Luke je savršen za vašu prvu paraglajding avanturu, ali i za one koji su iskusni piloti, te se uvijek ponovo vraćaju na ovu lokaciju da uživaju u naljepšim prizorima. U Banjoj Luci postoji nekoliko startnih lokacija odakle počinje cijela ova avantura. Preporučujemo vam lokalitet Manjaču i Krmine kako biste doživjeli jedinstveno paraglajding iskustvo.

Planina Ozren ima izuzetne uslove za paraglajding, posebno u proljeće i ljeto, kada termalni tokovi dostižu visinu preko 2500 m što omogućava da sam let traje nekoliko sati i više od deset kilometara.

Lokalitet Gljiva na području Trebinja je vrlo pogodan za paraglajding, dok reljef ovog područja i šarmantan duh grada čine ovaj let još vrijednijim za sve ljubitelje avanture.

Tara Sutjeska
Gljive
Alagovac Sutjeska
Canyon Tijesno

Slobodno penjanje

Republika Srpska vam nudi avanturu u svim njenim oblicima, a slobodno penjanje je definitivno nešto što je bilo interesantno onima koji su posjetili Srpsku zbog izuzetne prirode, zanimljivih stijena i prekrasnih krajolika. U Banjoj Luci postoji dosta lokacija za penjanje sa dobro opremljenim rutama svih stepena težine.

Kanjon Tijesno je vjerovatno najinteresantnije mjesto za avanture ovog tipa, a staza je dugačka 7 km. Veličanstven pogled na dolinu Vrbasa sa litica kanjona čini ovo iskustvo potpuno nevjerovatnim i za pamćenje.

Takođe, vrlo popularan među penjačima je Kameni most koji se smatra neobičnim prirodnim fenomenom. Sama lokacija se sastoji se od četiri sektora koji imaju više od četrdeset kratkih sportskih ruta (do 40 metara).

Osim ovih lokacija, Kozara je još jedna lokacija savršeno oblikovana za avanture u polju slobodnog penjanja. "Zečiji kamen" nudi pravi nalet adrenalina za ljubitelje ove discipline. Sa vodopadom i izuzetnim pogledom, ova lokacija predstavlja jedinstvenu atrakciju.

Skijanje

Od drevnih vremena, prirodne prednosti koje pružaju planine ovih krajeva su korištene u svrhu rekreacije i odmora. Prve skije ovdje su stigle sa austrougarskom okupacijom ovog područja, a donijeli su ih vojnici i zvaničnici koji su prethodno skijali u Alpima.

Uz rekreativno skijanje pararelno se razvija i takmičarsko skijanje, osnivaju se klubovi, organizuju se razna zimska sportska takmičenja, a prvi hoteli su izgrađeni upravo na Jahorini, a zatim I na drugim planinama.

Prvo takmičenje u spustu je održano 1939. godine, a prva žičara na Jahorini je počela sa radom 1953. godine sa ukupnom dužinom od 1050 m što govori mnogo o istoriji skijanja na ovoj planini koja je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984.

Jahorina se može pohvaliti najsavremenijim sistemom za osnježavanje kojim je povezano cijelo skijalište, odnosno 40km alpskih i 10km nordijskih staza. U svakom trenutku, perfektno uređene staze su povezane najsavremenijim žičarama za prevoz skijaša i bordera, koje su ukupnog kapaciteta oko 17 000 skijaša na sat. Više na: www.oc-jahorina.com

Krupa na vrbasu Sutjeska
Jahorina
Banja Vrucica Sutjeska
Rafting Tara

VODENE AVANTURE

Za one koji žele da se okušaju s divljim tokovima rijeka i brzaka, Srpska ima mnogo toga da ponudi. Rafting je posebno popularan na rijekama Tari i Vrbasu koje vam pružaju priliku za aktivan odmor u jedinstvenom prirodnom okruženju.

Vrbas je bio domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu koje je održano 2009. godine, što govori mnogo o tome koliko je uzbudljiv rafting na ovoj rijeci kako za amatere tako i za profesionalce. Takođe, rijeka Vrbas je savršena za kajak i kanu.

U blizini Banje Luke nalaze se zanimljive lokacije za kanjoning avanturu poput kanjona rijeke Cvrčke i Švrakave. Zatim kanjon rijeke Hrčavke u Nacionalnom parku Sutjeska, kao i kanjona rijeke Sušice koja pripada opštini Foča pored rijeke Tare.

Turistička organizacija
Republike Srpske

Map

Bana Milosavljevića 8
78000 Banja Luka
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina

Pratite nas na

Close